Psycholoog

Hallo, mijn naam is Karmen Schiettecatte. Ik ben afgestudeerd als master in de psychologie - afstudeerrichting klinische psychologie.

Tijdens mijn studies, ben ik beginnen werken in het CAW als hulpverlener in de bezoekruimte waar ik heel veel ervaring heb opgedaan omtrent het werken met loyaliteitsconflicten en hoog conflictueuze scheidingssituaties. Daarna ben ik aan de slag gegaan in het CLB als psycho-pedagogisch consulent waar ik voornamelijk diagnostische testen afnam en verslagen schreef. Hierna heb ik in de PAAZ afdeling gewerkt als klinisch psycholoog waar ik in het dagcentrum stond om groepstherapie aan te bieden. Daarna ben ik als hulpverlener in het FPC (forensische psychiatrie) aan de slag gegaan. Bij iedere werkplaats heb ik enorm veel ervaring kunnen opdoen zowel qua diagnostiek en testing als in het therapie geven. Ik werkte al enkele jaren als zelfstandig psycholoog in bijberoep maar besloot om toch volledig zelfstandig te starten omdat ik een passie heb voor zowel het diagnostisch luik als voor het geven van therapie. In geen enkele andere functie heb ik zo'n mooie combinatie van beide zoals ik nu als zelfstandig psycholoog heb. 

Ik geef voornamelijk therapie aan jongeren en volwassenen, dit voor allerhande moeilijkheden en problemen. Als psycholoog vertrek ik steeds vanuit de vraag van de persoon die voor mij zit om op die manier tot een zeer individuele maar toch wetenschappelijk onderbouwde behandeling over te gaan. Als persoon in therapie, sta jij centraal! Ik school mijzelf voortdurend bij om onderbouwde technieken en interventies te gebruiken. Ik vind het belangrijk om mijzelf als psycholoog constant bij te scholen omdat dit zichzelf uit in de kwaliteit van de behandeling. EMDR therapie alsook dialectische gedragstherapie, zijn één van de bijscholingen die ik gevolgd heb. Ik vertrek vanuit een systemisch kader doordat dit mijn achtergrond als psycholoog is. Wat maakt het systemisch denken speciaal? Wel als persoon zitten we niet in een vacuum, we staan constant in contact met andere personen en het is vaak in relatie tot anderen, dat we moeilijkheden opmerken. Mocht je enkel tegen jezelf praten, dan ervaar je geen communicatieprobleem, toch? De moeilijkheden die je ervaart bij symptomen van bijvoorbeeld ADHD, worden alleen maar groter ervaren doordat ze zich ook in de relatie met anderen manifesteren en mogelijks moeilijkheden opleveren. Kortom, is het een heel interessant kader om te hanteren in therapie en hierdoor kunnen personen met heel uiteenlopende en verschillende moeilijkheden bij mij terecht. 

Daarnaast doe ik aan diagnostisch onderzoek, in functie van een diagnose tot onder meer ADHD, ASS,... Dit zowel bij kinderen als volwassenen. Zelf vind ik het belangrijk om aandacht te besteden aan de vraag van de persoon in kwestie maar evenzeer of een diagnose een meerwaarde kan bieden in het leven van de persoon. Hierbij tracht ik eveneens gebruik te maken van wetenschappelijk, betrouwbare en gevalideerde instrumenten. Het onderzoeksproces bestaat uit een multi-informant en multi-method benadering om een nauwkeurige en onderbouwde diagnose te kunnen stellen.

Tot slot neem ik IQ-testen af in het kader van leeronderzoek of leerproblemen maar ook in het kader van het opstarten van logopedie.

Indien je graag meer informatie wenst, dan mag je zeker contact opnemen.

Je kan mij ook terugvinden op vind-een-psycholoog, via het VVKP of via de psychologencommissie